Přeskočit na obsah

NA POSLEDNÍ CHVÍLI

Po několika letech se podařilo dětskému horolezeckému oddílu HK Babí lom Kuřim znovu navštívit ledovou stěnu v obci Vír.

Ledová stěna je uměle vytvořený ledopád, uznaný jako cvičný terén ČHS, sloužící k nácviku ledového lezení. Nachází se v obci Vír na Českomoravské vrchovině v hlubokém údolí řeky Svratky, které poskytlo ideální podmínky k vytvoření tohoto projektu. https://www.ledovastenavir.cz/ledova-stena

Letošní lednová zima konečně umožnila, aby se správcům podařilo připravit  dostatečné množství odjištěných cest s kvalitní vrstvou ledu.

Pro náš oddíl bylo velké štěstí, že mrazivé počasí trvalo delší dobu. Ve chvíli kdy jsme se rozhodli Vír navštívit, byl rezervační kalendář pro návštěvníky téměř plný a povedlo se nám zamluvit posledních 9 míst v požadovaném termínu.

Na místo jsme dorazili v úterý 23. 1. 2024 v 17. 00. Po počátečních zmatcích s obouváním maček, sedáků a vysvětlení některých základních pojmů jako: co to jsou kotníkové boty, pevná turistická obuv, teplé oblečení, teplé rukavice atd. jsme se konečně dostali pod stěnu.

Po krátkém zaškolení a rozdělení do lezeckých týmů jsme konečně začali s vlastním lezením.

Vzhledem k tomu, že kromě instruktora neměl s lezením na ledu nikdo vůbec žádnou zkušenost, to šlo všem překvapivě dobře.

Každému se povedlo vylézt několik cest o různé obtížnosti. Zhruba po třech hodinách fyzicky náročného lezení jsme mohli odložit cepíny a sundat ostatní lezecké vybavení. Potom jsme sice unavení, ale spokojení nasedli do aut a krátce po deváté hodině jsme byli zpět v Kuřimi.

Celá akce proběhla bez větších obtíží a hlavně bez zranění.

Už v době naší návštěvy se začínalo opět oteplovat a na kvalitě ledu to bylo znát, ale nám to naštěstí NA POSLEDNÍ CHVÍLI ještě vyšlo.

Bohužel další dny po naší návštěvě přišlo znatelné oteplení a lezení ve Víru tak asi brzy skončí. Je to velká škoda jak pro správce stěny, které to stojí nemalé úsilí, tak samozřejmě pro další návštěvníky.

Na závěr bych rád poděkoval panu Ladislavu Kiffelovi, který nám pomohl nejen s dopravou, ale i s jištěním dětí.

Daniel Kovařík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *