Přeskočit na obsah

Vysoká skála u Štěpánova

Kolik je kolem Brna skalek a skal , které stojí za to? Vynechám-li Kras, který je pro mnohé docela tvrdý oříšek, zbývá mi už jen pár „blafů“. Docela takovým příjemným šutrem je i Vysoká skála u Štěpánova.

V romantickém údolí říčky Hodonínky mezi Štěpánovem nad Svratkou a Hodonínem, poblíž Vírské přehrady dominuje nad potokem skála asi 50 m vysoká, která ve vrcholové části přechází v samostatnou věž oddělenou od okolního terénu.“ Tolik citace z průvodce Cvičné skaly na Moravě z roku 1988. Jak už popis naznačuje, není skála zas takový drobeček. Chcete-li prostoupit stěnou od úpatí až ke kříži na vrcholu, namotáte dvě délky.

Skála je však na mnoha místech porostlá trávou, stromky a na volné šutry je taky potřeba dávat pozor. Na Vysoké skále jsou nejvíce lezené 4 cesty (Malinová, Osiková, Západní hrana, Plavovláska), z nichž dvě jsou právě na dvě délky lana. V těchto výše jmenovaných cestách můžete čekat nýty a dobré štandy, cesty jsou i v pevné skále.

Západní hrana IV

Vyplatí se vzít si sebou trochu vlastního jištění. Třeba, v druhé délce Osikové jsou nýtky docela daleko od sebe. Další směry jsou často varianty těchto čtyřech jmenovaných. V těchto zbývajících cestách toho moc nenajdete, staré skoby (snad jen cesta Nevprojekt, kde jsou kruhy) a dost lámavých skal, ale… Sestup z vrcholu vede po „Normálce“, ve které je i adrenalinoví prvek, přeskok asi metrové pukliny s hloubkou docela dost dobrou. Asi v půlce sestupu svahem, kolem skály,se odbočuje doprava na polici nástupů do Plavovlásky a Západní hrany.

Vysoká skála u Štěpánova není stěna na víkend, ale zábava na jeden den docela dobrá (pro ty zdatnější stačí i jedno dopoledne). Trocha dobrodružného lezení ve stěně podobné tatranskému lezení za to stojí. Parkovat se dá rovnou pod skálou. Napravo ve svahu najdete i studánku.

Přeskok v sestupu

Tip pro objevitele: V protější stráni, asi 300 m proti toku potoka, jsou prý další dvě skalní stěny. Prý to stojí za to. Prý i mnoho prostoru pro nové cesty. Další skály se nachází asi 500m po silnici dále za zatáčkou na pravo od silnice v lese- kde taky nejsou (už nebo ještě) cesty. Asi 200m na levo od skály (při pohledu na skalu) je studánka s pitnou vodou. Půjdete li od studánky do kopce dojdete (asi 300m) ke kompaktní skále která není odjištěna (či přejištěna). (její oblý převys připomíná hlavu velké želvy) Zde se pří hození lana za strom na top rop odvaří i bourák. (Taky by zde mohl někdo vynytovat sportovni cesty)
Prý, prý…. Já tam nikdy nebyl, tak prodávám jen to, co jsem nakoupil.

Trocha historie a pověstí o Vysoké skále najdete – https://stepanov.unas.cz/pr_zajim.htm

Kopie průvodce nacházejícího se ve vrcholové knížce. Originál nakreslil r.1991 Petr Liščinský -VHS Brno.

1. Normální cesta III.
2. Malinová IV -V
2a. varianta V
2b. varianta V
2c. varianta V
3. Osiková IV
3a. varianta IV
3b. varianta IV
3c. varianta IV
3d. Direkta V
4. Západní hrana IV
5. Černovláska IV+A0
6. Přes převis V A0 (RP 8+, 1993)
6a. Nevprojekt V
7. Přes převisy V A0
8. Plavovláska IV
9. Jarní cesta IV j.m.V

Adam Záděra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *