Přeskočit na obsah

OTEVÍRÁNÍ SKAL 2022

Ve dnech 7. 5. – 8. 5. 2022 uspořádal dětský oddíl HK Babí lom Kuřim první víkendovou lezeckou akci v tomto roce.

Jako místo konání této akce, byla vybrána lezecká oblast HIS u Nového  města nad Metují https://mapy.cz/s/hululazure

Tato oblast je skvěle odjištěna a upravena, takže je vhodná jak pro začínající, tak i pokročilé lezce.

Charakteristika oblasti HIS

Jedná se o cvičnou lezeckou oblast horolezeckého spolku HOVRCH a přístupná je samozřejmě i veřejnosti. Skály tvoří opuka, která se poměrně dost drolí, ale tady se toho nemusíte obávat.

Skála je pevná a taky pečlivě udržovaná. Nezaznamenali jsme, že by se pod rukama drolila víc než na jiných místech v České republice, kde jsme dosud byli.

Jednotlivé cesty mají od 7 do 15 metrů. Pouze cesta zvaná Mechanický pomeranč měří 30 metrů. V oblasti HIS najdete asi 120 cest obtížnosti 4-8 UIAA se stovkou štandů. Cesty jsou perfektně odjištěny nýty po 2 až 3 metrech. První jištění je ve výšce přibližně 4 metry.

Jakmile jsme se všichni sjeli na domluvené místo u skal, vzali jsme si veškeré potřebné vybavení a přesunuli se přímo k jednomu lezeckému sektoru. A jako obvykle, kde se náš oddíl rozloží, tam už si skoro nikdo jiný nezaleze. Měli jsme sebou dost zkušených instruktorů a starších lezců, kteří natahovali neustále další a další cesty, takže jsme měly skoro pořád nataženo alespoň 12 cest.

V sobotu se do pozdního odpoledne lezlo jen v této oblasti. Na přespání a pozdní oběd se celý oddíl přesunul do nedalekého kempu u vodní nádrže Rozkoš. V kempu jsme si pronajali dvě chatky vedle sebe, takže jsme mohli využít souběžně jejich kuchyňky a velice rychle jsme pro všechny uvařili. U chatek se dali postavit i stany, takže jsme mohli být všichni pohromadě.

Druhý den jsme se přesunuli na Hlucké skály u Kounova https://mapy.cz/s/jumedobepo

Je to relativně malá skalní oblast, ale na několik hodin lezení to bohatě stačilo. Celé dopoledne se věnovalo lezení a nácviku slaňování. Krátce po obědě se všichni vydali na cestu domů.

Po dlouhé době se nám konečně vyhnulo deštivé počasí, takže se možná vše otáčí k lepšímu.

Na závěr ještě poděkování všem zúčastněným instruktorům, starším lezcům natahovačům, dětem a rodičům – dopravcům, pečovatelům a přátelům za skvělou spolupráci, báječnou přátelskou atmosféru a tím i hladký průběh akce, kterou si, doufám, všichni užili stejně jako já.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *